Hová lehet, és hová érdemes cserépkályhát, kandallót építeni? | Csempergő

Hová lehet, és hová érdemes cserépkályhát, kandallót építeni?

A cserépkályha és kandallóépítésnek is megvannak a maguk alap szükségletei.

Először is szükségeltetik egy kémény.

És ez elsőre hiába tűnik egyszerűnek, sajnos sok esetben a kémény elhelyezkedése, használata, minősége jelentősen megnehezíti a tüzelőeszköz elhelyezését. Egy új kémény építése nagy kiadást jelenthet, ezért célszerű már a ház építésekor gondolni az ilyen irányú tervekre. Új-építésű házaknál előnyt jelenthet, hogy még van lehetőség a külső égési levegő bevezetésének megtervezésére és kialakítására, amellyel elérhetjük, hogy az égéshez szükséges oxigént ne a lakótér légtere szolgáltassa, hanem a kültéri levegő (Szerencsés esetben ezt utólag is meg lehet oldani, ha a helyi adottságok megengedik).

Ez a technológia különösen előnyös jól szigetelt, légmentes nyílászáróval rendelkező, és passzív házak fatüzelésű berendezéseinek beépítéséhez. Passzív házaknál a beépítés kizárólag így lehetséges.

A kéményre kizárólag egy fűtőberendezés építhető, tehát pl. a hagyományos gázkazán kéményére -hiába van jó helyen- már nem köthető egyéb fatüzeléses berendezés.

A szerelt kémény megfelelő lehet, ha elegendő átmérővel rendelkezik.

Szabvány szerint a kéménynek béleltnek kell lennie, mely többféleképpen megoldható, ezt a későbbiekben még alaposan kifejtjük.

A kéménynek belső falon célszerű elhelyezkednie, és lehetőségekhez mérten a ház vagy lakás centrumában, mivel így érhető el a legjobb hatásfok. Fontos figyelembe venni a ház közösségi tereit, mivel ezekben fontos szerephez juthat egy fatüzeléses berendezés, télen és rossz időben a család központi tere lehet, a gyerekek játszhatnak mellette, a nagymama kötögethet…

A biztonságos működés céljából a fűtőberendezést nem szabad padlófűtésre, lépésálló hungarocellel alászigetelt padlóra, valamint fa padlózatra építeni (legalább a közvetlen környezetnek célszerű tűzálló padlózatnak lenni).

Gondolni kell az időnkénti hamuzás, fahordás okozta szennyeződésekre, valamint a biztonságos működésre (gyermekek, háziállatok “vonulási” útjai).

Összefoglalásként elmondható, hogy minden fatüzelésű berendezés esetében az elhelyezést az igények és a már meglévő adottságok függvényében egyedileg kell mérlegelni. A technikai megoldásoknak köszönhetően ma már a legtöbb probléma kiküszöbölhető.

A témával kapcsolatos kérdéseitekre szívesen válaszolunk itt a fórumon, vagy az info@csempergo.hu e-mail címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.